Is Acesulfaam-K goed voor je?
Acesulfaam-K is tegenwoordig een van de meest gebruikte zoetstoffen, zo kan je het vinden in frisdrank, snoepgoed, kauwgom, zuivelproducten en sauzen.
Het voordeel van deze zoetstof is dat het 200x zoeter is dan suiker en dat deze zoetstof vrijwel geen calorieën bevat. Maar weegt dit voordeel op tegen de nadelen? In dit artikel leggen wij uit of Acesulfaam-K goed voor je is.
Wat is Acesulfaam-K?
Acesulfaam-K is een zoetstof die ongeveer zo’n tweehonderd keer sterker is dan gewone suiker. Het valt daarom in de groep intensieve zoetstoffen. Deze zoetstof wordt ook wel omschreven met het E-nummer E950.
Acesulfaam-K bevat vrijwel geen calorieën, is niet slecht voor je tanden en het beïnvloedt je bloedsuikerspiegel niet. Vaak wordt de zoetstof niet zelfstandig gebruikt, maar in combinatie met een andere zoetstoffen, zoals aspartaam of sucralose. Dit omdat het van zichzelf een bittere smaak heeft. Acesulfaam-K is caloriearm, omdat de stof niet wordt opgenomen door je lichaam. De stof verdwijnt dan ook onveranderd via de nieren uit je lichaam.
Op eerste oogpunt klinkt deze zoetstof dus helemaal niet zo slecht, toch raden wij te veel Acesulfaam-K af! Naar Acesulfaam-K zelf is weinig onderzoek gedaan maar toch weten we dat methyleenchloride, de stof waar Acesulfaam-K onder andere van gemaakt wordt, misselijkheid veroorzaakt, humeurproblemen, mogelijk enkele soorten kanker, gestoorde lever- en nierfunctie, problemen met het gezichtsvermogen en mogelijk zelfs autisme. (bron)
Is Acesulfaam-K goed voor je?
Helaas zijn er naar de zoetstof zelf nog weinig onderzoeken gedaan en degene die zijn uitgevoerd zijn niet goed gekeurd. Door wetenschappelijke tekortkomingen in het onderzoek werd hieraan geen gehoor gegeven
De EU en de Food and Drug Administration (FDA) hebben de zoetstof goedgekeurd voor menselijke consumptie. Toch zijn er wel onderzoeken geweest die aantonen dat de zoetstof kankerverwekkend kan zijn. Zo wordt er bij een studie met ratten geen kankerverwekkende eigenschappen gevonden bij het gebruik van Acesulfaam-K maar bij een studie met P53 muizen is geconcludeerd dat deze stof wel kankerverwekkend is voor mannetjes, maar niet voor vrouwtjes.
Moet ik Acesulfaam-K vermijden?
Ons advies is Acesulfaam-K zoveel mogelijk wanneer kan vermijden. Echter kunnen wij dit niet wetenschappelijk onderbouwen omdat er nog geen wetenschappelijke onderzoeken zijn goedgekeurd met deze informatie.
Doordat het je lichaam onveranderd verlaat is de kans klein dat er schadelijke stoffen achterblijven in je lichaam. Toch denken wij wel zeker dat deze stof verstorend werkt op het metabolisme. Het is een niet natuurlijke stof die je lichaam niet kan afbreken en dus niet in je lichaam hoort.